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STAMP DUTY UPDATE 

QUESTIONS AND ANSWERS 

Question· Philippa Colman (Blake Dawson Waldron): 

I have a question for Peter relating to section 29(1) of the New South Wales Stamp Duties Act and the 
corresponding provision in Western Australia. If these provisions apply generally and not just to 
admissibility in evidence, is there really a terrific likelihood of that having a practical effect? I mean for 
instance, if a receiver were appointed before a document was stamped it is surely very unlikely that the 
point would be taken; the document could subsequently be stamped with retrospective effect, I would 
have thought, and that would validate the exercise of the right to appoint the receiver. But even before 
then is it terribly likely that anybody would challenge on the basis of non-stamping? 

Response· Peter Green (Speaker): 

I think the answer to that again is - you have raised the practical implications - I think it turns on 
practicalities. The evidence is, if you look at the rash of cases that have raised this issue in the last 
couple of years, that the point is being taken and we have seen companies desperate to have set aside 
the appointment of receivers where receivers have been appointed. This is a point that could well be 
taken. Now in the Rothwells and Connell case, the amount of duty concerned is enormous. And it is 
possible to say very quickly, well why would anyone bother taking the point if it can be cured simply by 
paying the stamp duty. Well simply paying the stamp duty might involve someone dipping into pockets 
to find funds that are not readily available. And if we are looking at it from a banker's point of view, why 
would a banker, at the time the security is being taken and maximum leverage is available because the 
borrower is quite keen to get hold of the funds, not insist on the instrument being duly stamped to avoid 
the possibility that the banker will have to tip its own hard-earned funds into the coffers in order to be 
able to rely on its security at a later time, because even though a properly drawn security would make 
the definition of money secured extend to any stamp duty that was paid by a financier on account of the 
other party? At the very time at which you are seeking to enforce the security, you do not really want to 
be topping up the amount of the liability. So I guess my answer to you is, the evidence is that people 
who are desperate will take this pOint, and it may not be just a short term hiccup if the amount of duty is 
significant. 

Comment· Jeff Mann (Speaker): 

Just in relation to section 56 Peter, I understand that an assessment was issued recently and one of the 
Offices of State Revenue in Queensland assessing to conveyance duty marina berth licences. So that 
may be some indication that the impact of this section is very difficult to define. 

Response· Peter Green (Speaker): 

It might seem a very abstruse provision that we do not need to worry about, but I think if you think about 
it next time you sit down and look at a document that just comes across your desk or you are asked to 
draft a document, you run that through the mill, section 56 or 71 (1) or 70 in Queensland, New South 
Wales and Western Australia? And then ask the question, well why is it not caught? I think the area 
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requires some pretty careful consideration if, as Jeff has just suggested, the stamp duty authorities have 
suddenly had the curtains drawn from their eyes and recognise the potential. I mean it would be very 
ironic if, having just removed relatively recently the catch-a" duty in Queensland on agreements or deeds 
not otherwise charged with duty that were liable to a fixed nominal duty of a sma" amount, we suddenly 
now have a catch-a" provision that clobbered a large number of commercial agreements with ad 
valorem conveyance duty. You explain that to a client, you will get that sort of look that says you are 
crazy. -


