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SYMPOSIUM ON SECIIRITY ASPECTS OF
CONST]MER CREDIT LEGISTATTON

Questions and Answers

Question - Charles Hct"fillan (l'fallesons):

I would líke to ask Sinon and Dick two questions. hlhat should be
Íncluded in- the rtamount financedtr? That is the first question.
The second question is, can a secured creditor charge, at the end
of the road, a discharge of mortgage fee and any lega1 costs
associaled with it, because they are not included (in the tramount

f inanced'r ) ?

Answer - Sj.non Begg:

We 
r 11 just take the f irst quesLion - r,¡hat is included in the

ttamounL financedÌr, You have got at least two possibilities:
r¿hich kind of credit contract it was - a credit sale or a loan?
I an assuming you have excluded Lhe continuing credit contract.
In either case you look at the appropriate schedule.

(Cou1d I sinplify the question a 1itt1e bit for your benefiti
Does the expression mean the anount lent or the r+hol-e of the
figures required by Ëhe schedule?)

I{e11, ve will sLart with 1oans" trIe have sinplified it - at leasÈ
it is in Schedule 4. The operative section is 36 which says tra

loan conÈracË shall include ... a statement of the tfamount

financedrt, and a statement of the a¡nount financed sha11 state, -
(a) Schedule 4 begins with the r¡ords: t'Èhe amount agreed under
the contract Èo be lent" other than para (b) to (f). (b) to (f)
are all specific amounLs Èhat you must state. If you fal1 uithin
(b) to (f), it is included and you must state it specifically and
if it is not included in (b) to (f), Iou must include it in (a).
There are certain things you must not include, eg certain sorts
of insurance premiums. But (a) is predicated by the words trthe

amounl agreed under the contract to be lentil, so that if it is
not agreed to be 1enL, you mustnft include it,,

(But if you have a look at section i03.)

hle11 that is the neL balance due.

(However if you read it, it also could have a bearing on the
amount financed. )

The bearing on the neL amount financed isntt apparent to me.
Section 103 requires that a sLatement of the net balance due j-s
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conputed with reference to the anounL financed and also to the
- credit charge and also to the fourth Schedule. Section 103

i.nvolves partly the anounts that !¡ere contemplated at. the tj.me
the agreement was entered i.nto, and also partly what happens
afterwards, náne1y things like default charges, enforcement
expenses, and the 1ike.

But the distinction between the credit charge and the anounL
financed is clearly that the latËer is what you get ín the 1oan,
and the other has got to be reflected in the annual percentage
rat,e, and if at Lhe time the conÈracË is entered into, fou cantt
include the amount in the amount financed, it is a credit charge
by definition. Tf it is a crediL charge, it, must be reflected in
the raL.e.

(Thank you Simon. Does Dick agree?)

Yes.

(In the fourth Schedule, should you include 1egal costs and stanp
duty in connection with the discharge of mortgage, because the
mortgage has come to a conclusion?)

ï r+ou1d have said you could.

(Should you or eould you?)

I,Ie11 you can require it to be paid under the credit conLract
without haviag to sLate it either in the amount financed or in
the credit charge, I vould have thought.

(Yes, I would have thought so too. BuL do you really reckon thai
as the contract has come to an end, tlìat you have got a new
contract? )

His loan is repaid and he now discharges the mortgage?

(Exactly. A,nd he does it for a custoner for a service fee,
namely to lodge and to stamp. Is it a ier^' and complete contract
or is i-t part of the original contract?)

hle11 il could be either. It nay not be provided for at all and
yet a new bargain may be nade. Ar the end of the contract Lhe
banker may say, well 1ook, Itl1 discharge your nortgage for you,
lodge iL, sLamp it for you, you pay me and Ir11 debit to your
account. Equally, tire conlracL roay provide Lhat if that is done,
the banker may debit it to the account. I donft know that it
would make any difference in either case. There is noLhing in
the _Cred_i!_&.! (that I know of ) that r¡ou1d prevent a banker from
requiring the borrower to pay his discharge fees. And if he does
pay the discharge fees, Lhere is nothing thaL would require that
to be included in either the amount financed or in the credít
charge. The amount isntl lent - but f suppose it rnight be if it
is debited Lo Ehe account - buL then there would need to be an
agreernent to 1-end it, wouldnft there? The banker is not bound to
pay it.
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(I think you can get an agreement or an implied agreenent.)

Are you suggesting that it. may be defined as a credit charge
reference to any amount payable under the agreement in excess
the a¡nount financed?
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If that provision (sec|ion L1) applies and if that were carried
to extremes, it r+ou1d have Lhe colsequence that enforcement
charges are included in the credit charge as we1l. I dontt Lhink
that result was contenplated by the Act.

(It could be very expensive over a period with a number of
rnortgages. )

I suppose it could. I doubt that that L¡ill happen.

QuesÈi-on - Charles HcMíllan:

My third question is on insurance, and Lhat is, would it be

prudent for a banker to in fact take out insurance on his own

behalf, in respect of loan contracts, or atteapt in some

miraculous manner, to get the cusLomerrs agreemenL to the
custoaer paying the amounl or in any other way? In other words'
should the bãnker take out his own insurance in respect of
repayment of the debt, or should he enter into negotiations with
Èhã customer Ín order to corte to some sort of reasonable
agreement that the customer should take ouL the insurance and pay
for it separately and apart fron the agreenent?

(Is this title insurance? What sort of insurance?)

Really iL is against default or death of the customer.

(You mean against Èhe customer not paying? Well he cantt
nake the custoner take Èhat out, can he?)

lle cantt make hin, but he can negotiate with the custoner.

Ansr*er - Sínon Begg:

Well I cantt see myself Lhat there is any greater need to do that
under this legislation than there would have been under the
Monevlenders Act or the Hire-Purchase AcL or whaLever precededÆ
this.

Question - I'fichael Pearce:

I would rea11y just like to make a staLenent, rather than ask a
question. But if people would like to give their reaction, that
is fine. It ís rea1ly just an alternative view of sectíon 13(4),
to the one that Simon Begg put a bit earlier on. f musL mention
thaf this interpretation ot¡es a lot to my colleague Bruce
t{hittaker, who is sitt.ing over on my left.

Section 13, to refresh your nìerilory, is the section ihat deems

certain hj-re-purchase agreenenls and leases to be credit sales.
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Section L3(4) contains soîre exemptions to that. The first one is
where the lessee or hirer is a company, the second one is where
the lessee or hirer uses the goods in a business, and where the
whole or greater part of the contract payment is or night
reasonably be expected to be a business loss or outgoing.

Sinon said earlier, that the important Ëhing there was whether
those payrnents were tax deductible, and that in the case of hire-
purchase, where only the interest portÍon is Èax deductible, it
is 1ike1y that that exemption wouldn?t app1y.

My interpretation of that is, that it is not a question of tax
deductibility, but iv-hether the payrnent is a business loss or
outgoing. You can have a business loss or outgoing of a capÍta1
nature or of an i.ncone nature. If it is of a capital nature, it
is not deductible. If it is incone, it is deductible. And that
the principal element of a hire-purchase payment is a business
loss or outgoing of a capital nature and although it is not
deductible, it is sti11 nevertheless a business loss or outgoing.
And therefore the exenption in that section would app1y.

Âasuer - Slnon Begg:

Tou íray verlr well have a point about that. ït rioesn ? t say that
it has got to be Lax dedr:ct-ib1e. The question is v¡.hat is oeant
by loss or outgoing necessarily incurred.
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